2018

Το Σχολικό Έτος 2017-2018, μετά την δωρεά από τον WRO Hellas ενός βασικού πακέτου Lego Wedo 2.0 στο 3ο Δ.Σ. Αγίων Αναργύρων και ενός ακόμα στο 7ο Δ.Σ. Αγίων Αναργύρων αναλάβαμε την υποχρέωση να συμμετάσχουμε για δυο συνεχή έτη στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διοργανώνει ο WRO.

Ακολουθεί η περιγραφή της κατηγορίας στην οποία συμμετείχαμε στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018.

Περιγραφή Κατηγορίας

Ο Άρης είναι ο τέταρτος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος (Η/Σ), ο δεύτερος πλησιέστερος στη Γη, και ο έβδομος σε μέγεθος και μάζα του Ηλιακού Συστήματος. Λέγεται συχνά και «ερυθρός πλανήτης» εξαιτίας του ερυθρού χρώματος που παρουσιάζει, οφειλόμενο στο τριοξείδιο του σιδήρου (Fe2O3) στην επιφάνειά του. O Άρης είναι ένας «γήινος πλανήτης» με λεπτή ατμόσφαιρα, με επιφάνεια που συνδυάζει κρατήρες σύγκρουσης ανάλογους με αυτούς της Σελήνης και ηφαίστεια, κοιλάδες, ερήμους και πολικά παγοκαλύμματα όπως στη Γη. Φαίνεται ακόμη να έχει περιοδικά επαναλαμβανόμενες «εποχές». Ο Αρης διαθέτει ακόμη το Όρος Όλυμπος, το ψηλότερο γνωστό όρος στο Ηλιακό μας Σύστημα και την Κοιλάδα Μαρινέρις, τη μεγαλύτερη κοιλάδα. Το βαθύπεδο Βορεάλις που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη καλύπτει το 40% της επιφάνειάς του και αποτελεί το υπόλειμμα μιας γιγάντιας σύγκρουσης. Στην περιφορά του γύρω από τον Ήλιο συνοδεύεται από δύο μικρούς δορυφόρους: τον Φόβο και τον Δείμο (= Τρόμο).

Τον Σεπτέμβριο του 2015 η NASA ανακοίνωσε πως είχε στη διάθεσή της στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη νερού στον πλανήτη. Οι στόχοι της NASA για αποικισμό του Άρη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ήδη, πολλά διαστημικά σκάφη έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, ενώ έχουν σταλεί στο έδαφος ρομποτικά οχήματα.

Ως γνωστόν, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη με μόνιμο προσωπικό έξι αστροναύτες, διεξάγει σειρά πειραμάτων προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τον αποικισμό του Άρη. Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη γαιοπλασία του πλανήτη Άρη, είναι η δημιουργία μιας μαγνητικής ασπίδας γύρω του, ώστε να μπορεί στο μέλλον να εποικιστεί. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο θα προστατεύσει τον Άρη και παράλληλα θα δημιουργήσει μία νέα ατμόσφαιρα στον κοντινότερο γείτονα της Γης.

Χωρίς αυτή την ατμόσφαιρα, ο Άρης θα συνεχίσει να είναι ένα ψυχρό, ξηρό μέρος όπου η ζωή δεν μπορεί να ανθίσει. Εκτός από αυτό, μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή – που η NASA ελπίζει να σταλεί τη δεκαετία του 2030 – θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει ορισμένους σοβαρούς κινδύνους. Μεταξύ αυτών θα είναι η έκθεση σε ακτινοβολία και ο κίνδυνος της ασφυξίας, η οποία θα αποτελέσει ένα ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για τους αποίκους.

Ο Jim Green, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πλανητικής Επιστήμης της NASA τόνισε ότι αν και εφόσον τεθεί σε λειτουργία το μαγνητικό πεδίο που θα προστατεύει τον Άρη από τις επιθέσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και των διαφόρων μετεωριτών, τότε θα μπορούσε να αναπτυχθεί βαρύτητα, στο 50% της γήινης, μέσα σε διάστημα λίγων ετών!

Το θέμα της πρόκλησης για την Ανοικτή Κατηγορία του Δημοτικού είναι «Εποικισμός του Άρη» και προσκαλεί τους διαγωνιζόμενους μαθητές να παρουσιάσουν μία κατασκευή με
αυτοματισμούς, η οποία θα έχει σχέση με αυτό το θέμα.

Την περιγραφή της πρόκλησης, τους κανονισμούς και τη βαθμολογία μπορείτε να τα δείτε εδώ.