WRO 2019: Τα Ξαδελφάκια

Ανοικτή Κατηγορία Δημοτικού

Αρχιπέλαγος Αιγαίο:

Η τεχνολογία βοηθά στην ανάπτυξη των νησιών

Τα Ξαδελφάκια

Η ομάδα μας έχει φτιάξει δυο αυτοματισμούς που σκοπό έχουν να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων του νησιού με τη βοήθεια της αιολικής ενέργειας. Συγκεκριμένα με τη βοήθεια των ανεμογεννητριών παράγεται ενέργεια για τη λειτουργία του ανελκυστήρα πεζουλιών (α’ αυτοματισμός) και τη φόρτιση ηλεκτρικών πλοίων (β’ αυτοματισμός).

Στον πρώτο αυτοματισμό αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της μεταφοράς εργαλείων στις ορεινές νησιωτικές περιοχές. Η έλλειψη πεδινών καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ανάγκασε τους κατοίκους των ορεινών περιοχών να μετατρέψουν τους ορεινούς όγκους σε καλλιεργήσιμες επιφάνειες, αρχικά σκάβοντας τα βουνά με αξίνη και γκασμά ώστε να τα μετατρέψουν σε επίπεδες επιφάνειες σε μορφή χαλιών ή αλλιώς πεζουλιών και στη συνέχεια χτίζοντας τράφους για να συγκρατήσουν το χώμα του κάθε χαλιού. Η πρόσβαση σε αυτά γίνεται μέσα από μονοπάτια, γεγονός που σημαίνει πως αφενός η μεταφορά των παραγόμενων προϊόντων πραγματοποιείται με κουβάλημα στους ώμους των γεωργών και αφετέρου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύγχρονα εργαλεία για την υποβοήθηση των εργασιών. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην ερήμωση των ορεινών νησιωτικών χωριών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η Κόρωνος της Νάξου από όπου καταγόμαστε, ενώ πριν από 70 χρόνια είχε 3500 κατοίκους σήμερα αριθμεί λιγότερους από 120.

Με τον ανελκυστήρα που φτιάξαμε, ο οποίος τροφοδοτείται από τις ανεμογεννήτριες,  επιτυγχάνεται η μεταφορά τόσο των εμπορευμάτων όσο και των εργαλείων για την πραγματοποίηση των γεωργικών εργασιών.

Συγκεκριμένα, όταν ο αισθητήρας απόστασης εντοπίσει κάποιο αντικείμενο ανεβάζει τον ανελκυστήρα στο από πάνω χαλί και περιμένει 10 δευτερόλεπτα ώστε να απομακρυνθεί από τον ανελκυστήρα το μεταφερόμενο αντικείμενο. Αμέσως μετά ο ανελκυστήρας μεταφέρεται αυτόματα στην αρχική του θέση. (Εικόνα 1)

Εικόνα 1

Στο δεύτερο αυτοματισμό αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της επαναφόρτισης των ηλεκτρικών πλοίων, που επίσης πραγματοποιείται από την ενέργεια που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες του νησιού.

Συγκεκριμένα, όταν ο αισθητήρας απόστασης εντοπίσει κάποιο πλοίο να πλησιάζει, κατεβαίνει ένας βραχίονας ώστε να συνδεθεί με το πλοίο και να πραγματοποιηθεί η φόρτιση των μπαταριών του. Μετά από 10 δευτερόλεπτα που θα έχει ολοκληρωθεί η φόρτιση, ο βραχίονας ανεβαίνει πάλι στην αρχική του θέση και το ηλεκτρικό πλοίο μπορεί να αποχωρήσει. (Εικόνα 2)

Εικόνα 2

Την περιγραφή της πρόσκλησης, τους κανονισμούς και τη βαθμολογία μπορείτε να τα δείτε εδώ.